Yerba Mate Green Despalada - 400 g (maté čaj)
Mate Green Despalada patří mezi špičkové brazilské listové maté s minimálním podílem stonků a prachu. Oproti argentinské a paraguayské produkci neobsahuje žádnou prachovou složku. Hrubší řez listů (3–5 mm) se snadno připravuje, neucpává bombillu a minimalizuje riziko nechtěného polknutí prachu.
Listy cesmíny, ze kterých se Mate Green vyrábí, pocházejí z oblasti Rio Grande do Sul a pěstují se tradičně ve stínu. Tato metoda zajišťuje jejich křehkost a mírnější hořkost.
K sušení se využívá horký vzduch, který nejen brání fermentaci, ale také účinně čistí listy od případných mikroorganismů. Díky technice bezdýmového sušení a okamžitému zpracování, které nevyžaduje dodatečné zrání, si nápoj zachovává jemnou a plnou chuť s pouze nepatrnou hořkostí. Tento postup také zaručuje, že maté postrádá kouřové tóny a má krásnou svěží zelenou barvu. Chuť je čistá, svěží a s výraznými travnatými podtóny.
Složení
🌿 100 % yerba maté (Ilex paraguariensis)
Příprava yerba maté jako čaj
👉 1–1,5 lžíce (7-10g) yerba maté zalijte 0,5 l vody (80 °C) a louhujte 3–5 min.
👉 Sceďte a dle chuti přidejte citron či med.
🍵 Lze připravit i ve frenchpressu.
⏰ Vhodné k dennímu popíjení.
Obřadní příprava yerba maté
👉 Do kalabasy nasypte yerba maté do 1/3 objemu, nakloňte a vytvořte úhel cca 45° a vložte bombillu.
👉 Zalijte vodou (60–80 °C) jen tolik, aby se yerba nasákla a dolijte vodou navíc. Poté srkejte bombillou.
♻️ Zalévejte opakovaně, dokud nálev neztratí sílu.
⏰ Po použití kalabasu vyčistěte a usušte.
Země původu
🌎 Brazílie